grassi nel sangue

Yndyrnat në gjak, a pastrohemi?

Shfaqja e produkteve në treg me fjalët LEHTA, LEHTA SUPER dhe madje edhe ULTRA MEGA LEHTA, vendos vëmendje obsesive në aspektin e dëmshëm të yndyrnave që duhet të eliminohen ose në çdo rast duhet të jenë të pranishëm sa më pak në dietën ditore.
Por yndyrnat janë të dobishme dhe madje janë thelbësore. Pjesa më e madhe e energjisë që i nevojitet trupit vjen nga ndarja e yndyrnave dhe, pa ind dhjamor (ind yndyror), nuk është e mundur të ruhet temperatura e trupit, domethënë të JETOHET.

Çfarë janë yndyrnat?
Blloqe ndërtimi të trupit që japin energji.

Për çfarë shërbejnë ato?
Ekzistojnë katër lloje të yndyrnave në gjak: KOLESTEROLI, FOSFOLIPIDET, ACIDET Yndyrore, TRIGLIKERIDET.
KOLESTEROLI: thelbësor për indet e trupit së bashku me fosfolipidet, ajo formon membranat qelizore duke i bërë ato rezistente dhe të qëndrueshme.
TRIGLIKERIDET: nga prishja e tyre buron një pjesë e rëndësishme e energjisë që trupi përdor për të kryer aktivitetet e tij.

Si prodhohen ato?
Nëpërmjet ushqimeve që futen nga ushqimet, treten, tretet, thithen në gjak dhe shpërndahen në inde të ndryshme. Trupi prodhon yndyrë (ndodh në laboratorin e madh të mëlçisë) i cili prodhon vazhdimisht kolesterol dhe trigliceride, duke filluar nga sheqernat e konsumuara në dietë.

Si qarkullojnë në gjak?
Kur ato qarkullojnë ato janë të lidhura me proteinat e quajtura "lipoproteina": LDL (lipoproteina me densitet të ulët) të cilat transportojnë kolesterolin në indet; HDL (lipoproteina me dendësi të lartë) të cilat largojnë kolesterolin nga indet; VLDL (dendësi shumë e ulët) e cila transporton trigliceridet atje ku janë më të nevojshmet. Këto janë proteinat që maten kur bëni një test gjaku. Yndyrnat e mbetura "të lira" transportohen nga albumina, e cila është një proteinë e prodhuar nga mëlçia.

Ku shkojnë ata?
Kolesteroli transmetohet nga proteinat në indet dhe organet, përmes enëve të gjakut, ku transferohet në qelizat që e përdorin atë për të riparuar membranat.

Megjithatë, ka disa organe që përdorin më shumë prej tij.
SISTEMI NERVOR: të prodhohet mielina, një substancë që përbën mbështjellësin e nervave.
Vezoret: për të prodhuar hormone seksuale.
GJENDRAT ADRENALE: për prodhimin e hormoneve steroide, për sa i përket triglicerideve, ato drejtohen në muskuj dhe përdoren për prodhimin e energjisë së nevojshme për lëvizje, ndërsa ato që tejkalohen depozitohen në indin dhjamor dhe veprojnë si " depo "duke mbetur në rezervë.

Questo sito utilizza cookie Tecnici e di Terzi Parti per offrirti una migliore fruizione del nostro sito internet senza effettuare alcuna profilazione.
Per avere maggiori informazioni sulla nostra Privacy Policy, Cookie Policy o per accedere al nostro Centro Privacy clicca sui link sottostanti.

Privacy Settings saved!
Impostazioni

Quando visiti un sito Web, esso può archiviare o recuperare informazioni sul tuo browser, principalmente sotto forma di cookies. Controlla qui i tuoi servizi di cookie personali.

Questi cookie sono necessari per il funzionamento del sito Web e non possono essere disattivati nei nostri sistemi.

Per utilizzare questo sito web usiamo i seguenti cookie tecnici necessari: %s.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Usiamo WooCommerce come sistema di acquisto. Per il carrello e l'elaborazione degli ordini verranno memorizzati 2 cookies. Questi cookie sono strettamente necessari e non possono essere disattivati.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Rifiuta tutti i Servizi
Accetta tutti i Servizi